U bevindt zich hier: Ouders » Nieuwe Ouders

Welkom op school!

Hoera! Als uw zoon of dochter 4 jaar wordt, mag hij/zij naar school! Uw kind komt dan in groep 1. Dat betekent veel nieuwe indrukken, zowel voor uw kind als voor u. Om u een beetje wegwijs te maken in onze school, geven we u onderstaand wat praktische tips en weetjes. Heeft u na het lezen nog vragen? Stel ze gerust aan de leerkracht!

Voor het eerst naar school

Voordat uw kind 4 jaar wordt, mag hij/zij 2 keer een ochtend komen wennen in de klas. Voordat uw kind naar school komt, is het verstandig om thuis even te plassen. De buitendeur gaat 5 minuten voor schooltijd open (8.25 uur en 13.10 uur) en dan mogen de kinderen naar binnen. De ingang van de kleuters is aan de rechterkant van het gebouw (onder de overkapping).De juf is in de klas en wacht u en uw kind op. Elke ochtend hebben de kinderen pauze. Ze mogen dan iets drinken (een pakje of een gevulde beker) en eten (stukje fruit/klein koekje). Op dinsdag en donderdag hebben we fruitdagen en daarmee stimuleren we kinderen om fruit mee te nemen. Doet u mee? Het eten en drinken mag in de bak naast de deur van het lokaal worden gezet. ’s Middags hoeft u uw kind geen eten en drinken mee te geven.

Ziek? Even bellen!

Het kan natuurlijk voorkomen dat uw kind niet fit genoeg is om naar school te gaan. We willen dat graag weten, ook al is uw kind nog niet leerplichtig. Als een kind ziek is, kunt u even bellen met school om het door te geven. Het telefoonnummer van school is: 0341-41 67 80.

Gym!

Vanaf groep 1 hebben de kinderen gym. Lekker bewegen is gezond! Voor de gymles maken we gebruik van het gymlokaal in de school. Vanaf groep 3 gaan de leerlingen met de bus naar een gymzaal buiten de school (op dit moment is dat Sporthal de Sypel).

Elke kleuter heeft op school een gymtas. Hierin zitten gymschoenen (zonder veters!), t-shirt en een broekje. Deze tas blijft op school. Kinderen moeten zich met gym op school zelf aan- en uitkleden. Ook moeten ze zelf hun jas aandoen en dichtdoen. Wilt u dit thuis ook oefenen met uw kind? Het is handig om de naam van uw kind op de gymkleding, drinkbekers, broodtrommels etc. te schrijven.

Knutselen

Zeker in de kleuterklassen werken kinderen in de klas met lijm, verf, kleurpotloden e.d. Uiteraard zijn alle materialen ‘kindvriendelijk’, maar ze worden er soms wel vies van (en niet alles gaat er gemakkelijk uit in de wasmachine…)! Kinderen spelen ook elke dag even buiten. De eerste kinderen gaan ’s morgens al om 9 uur naar het schoolplein. Daarom is het goed om de kleding af te stemmen op het weer en de temperatuur buiten!

Thema

We werken in de kleuterklassen met thema’s. Elke zes weken verandert het thema. Alle werkjes, maar ook bijvoorbeeld de verhaaltjes en de liedjes die we zingen in de klas, stemmen we af op het thema. Een thema is bijvoorbeeld herfst of boerderij. Via een brief aan het begin van een periode informeren we u over het thema en wat we gaan doen.

Luizen

Zoals op elke school komt het wel eens voor dat er luizen bij een kind worden geconstateerd. Doordat er een aantal ouders in alle klassen regelmatig luizencontrole doen, voorkomen we dat het vaak voorkomt. Luizencapes zijn niet verplicht. Ouders vinden een luizentas echter vaak erg handig omdat ze een dubbele functie hebben: in de luizentas kunnen kinderen hun jas, das, handschoenen etc. doen. Dit voorkomt het kwijtraken van kledingstukken…

Jarig!

Jarig zijn is al een feest, maar op school trakteren natuurlijk helemaal! Als uw kind jarig is mag hij/zij trakteren in de klas. De jarige job/jet mag een leuke verjaardagskaart uitzoeken. De jarige leerling mag met deze kaart naar de koffiekamer van de leerkrachten, zodat hij/zij uitgebreid gefeliciteerd kan worden en de andere leerkrachten ook hun naam op de kaart kunnen schrijven.

Overblijven en BSO

Kinderen kunnen elke dag van de week tussen de middag overblijven. Dit wordt verzorgd door Lunchkidz, onze externe partner. Als u eens wilt informeren naar de mogelijkheden of uw kind(eren) wilt opgeven, dan vindt u hierde belangrijkste informatie daarvoor.

Kinderen kunnen na schooltijd gebruik maken van de BSO (buitenschoolse opvang). Voor meer informatie: zie website. Alle kinderen verzamelen zich in de koffiekamer van de leerkrachten. De aanwezige leerkracht draagt de kinderen na het checken van de namen over aan de chauffeur van de taxi.

Leuke activiteiten op school

In de loop van het jaar zijn er allerlei leuke activiteiten op school, natuurlijk vieren we Sinterklaas en het kerstfeest. Maar we hebben bijvoorbeeld ook een kleutersportdag, kleuterfeest/schoolreisje en bezoekjes aan de kinderboerderij of een theatervoorstelling. U wordt over deze activiteiten geïnformeerd via de nieuwsbrief of via een briefje van de leerkracht.

Een aantal jaarlijks terugkerende activiteiten zijn:

Sinterklaasfeest

Op 5 december (als dit een schooldag is) komt Sinterklaas bij ons langs en bezoekt hij samen met zijn Zwarte pieten alle klassen. In iedere klas neemt Sinterklaas rustig de tijd om even met de kinderen te praten. De aankomst van Sinterklaas is altijd rond 8.30 uur. De kinderen wachten per klas op het grote schoolplein op de komst van de Sint en zingen de beste man bij aankomst toe. Ouders zijn van harte welkom om ook buiten op het schoolplein naar de aankomst te kijken en natuurlijk om leuke foto’s te maken. Ieder jaar weer een leuk en feestelijk moment!

Kerstfeest

December is altijd een drukke maand op school. Als Sinterklaas weer naar Spanje is vertrokken, starten we direct met de voorbereidingen van het kerstfeest. In de laatste week voor de kerstvakantie vieren we met de hele school (meestal) in de Bethelkerk (De Wittenhagen) het kerstfeest. Alle klassen studeren een mooi kerstliedje in wat ze laten horen tijdens de kerstviering. Ieder jaar is er een andere klas aan de beurt om een kerstmusical in te studeren. De viering start om 19.00 uur. Ouders, maar ook opa’s en oma’s, broertjes en zusjes zijn van harte welkom om het kerstfeest mee te vieren!

Eerste schooldag in het nieuwe jaar

Op de eerste schooldag van het nieuwe jaar is er vanaf 8.00 uur koffie beschikbaar en is er gelegenheid om elkaar een goed Nieuwjaar te wensen.

Avond/ochtend vierdaagse

Vanaf groep 3 kunnen leerlingen meelopen met de Harderwijkse avondvierdaagse. Deze vindt altijd plaats in mei. De kleuters lopen in dezelfde week de ochtendvierdaagse. Een leuke traditie van onze school! Iedere ochtend lopen de kinderen onder begeleiding van een aantal ouders en de leerkrachten een rondje door de wijk. En net als met de ‘echte’ vierdaagse is het iedere dag een ander rondje. Op de laatste ochtend (donderdag) worden de kinderen door de leerlingen en leerkrachten van groep 3 tot en met 8 op een leuke manier binnengehaald. Uiteraard zijn ook ouders, opa’s en oma’s en andere verzorgers van harte welkom om te komen kijken en om de kinderen een kleine beloning (bijvoorbeeld een bloem of een ‘nepmedaille’) te geven voor de behaalde prestatie!

Kleuterfeest/uitje

De kinderen van groep 3 tot en met 8 gaan ieder jaar op schoolreisje. De kleuters doen om het jaar een uitje. Het andere jaar wordt er op school een kleuterfeest georganiseerd met leuke activiteiten en meestal met een thema (bijvoorbeeld boerderij).

Contact met een ‘ervaren’ ouder?

Heeft u behoefte aan meer informatie over hoe dingen gaan op school, dan kunt u natuurlijk altijd bij de leerkracht van uw kind terecht. Maar het is ook mogelijk om u in contact te brengen met een ouder van de ouderraad die al een kind/kinderen in hogere groepen op school heeft. Mocht u deze behoefte hebben, neemt u dan contact op met Gerrieke Blikman.

 

Organisatie

VCO Harderwijk-Hierden is voortgekomen uit de in 1879 opgerichte Vereniging Voor Christelijk Onderwijs te Harderwijk en de in 1934 opgerichte Vereniging voor Christelijk Onderwijs Hierden. VCO Harderwijk-Hierden is een stichting met één kernactiviteit. Deze kernactiviteit staat vermeld in de stichtingsstatuten: “De stichting stelt zich ten doel werkzaam te zijn tot oprichting en instandhouding van één of meer christelijke scholen voor primair onderwijs.

Grondslag

Het College van Bestuur van de stichting is het bevoegd gezag van elf christelijke basisscholen. Zij doet dit op basis van de volgende grondslag:
“Onderwijs en opvoeding mogen niet gescheiden worden; beide moeten steunen op en gericht zijn naar de Bijbel als Gods gezaghebbend woord en beantwoorden aan de gelofte bij de heilige doop afgelegd of aan de gehoorzaamheid aan Christus´oproep `Laat de kinderen bij mij komen, houd ze niet tegen, want het Koninkrijk van God behoort toe aan wie is zoals zij."

Strategisch plan

De hoofdlijnen van het beleid van de stichting zijn vastgelegd in een strategisch beleidsplan. Dit strategisch beleidsplan functioneert als meerjarig beleidsplan en heeft een praktische uitwerking op de deelgebieden onderwijs, personeel, financiën, huisvesting en communicatie.

Klik hier voor het strategisch beleidsplan