U bevindt zich hier: Groepen » 2018 - 2019 » Groep 2

Beste ouders van groep 2,

Met nog twee weken vakantie voor de boeg, hier alvast wat informatie over het volgende thema.

Informatie thema:

Voor de vakantie heb ik aan de kinderen gevraagd waar ze direct na de grote vakantie over willen werken. Veel kinderen vonden “Dieren”  een mooi onderwerp. Een prentenboek uit de serie “willewete ‘ sluit hier goed bij aan. Dus staat  het prentenboek “De grootste, de gevaarlijkste en andere bijzondere dieren”  tot de herfstvakantie centraal. Even een korte inhoud van het boek:” Wil je alles weten over bijzondere dieren in de woeste wildernis en in je eigen tuin? In dit boek lees je meer over de grootste, kleinste, snelste, sloomste, sterkste, mooiste, gekste en gevaarlijkste dieren in de natuur. Je komt te weten wat deze bijzondere dieren graag eten, waar ze wonen, wat hun gewoontes zijn en wie hun vrienden en vijanden zijn.

Taalontwikkeling:

Ons thema boek gaan we lezen en gaan weer Mindmappen. Over wie gaat het boek? Waar speelt het boek zich af? Wat zijn de problemen? En wat zijn de oplossingen? De kinderen leren  veel nieuwe woorden uit het boek. Op onze leesplank staan veel boeken over dieren die de kinderen mogen bekijken en die we samen gaan lezen.  Ook gaan we oefenen met woorden uit elkaar halen en weer samenvoegen. Ik spel de letters van een dier, bijvoorbeeld: “v-l-o-“ , dan moet de kleuter het woord weer samenvoegen “vlo”. Maar ook anders om: “Welke letter hoor je aan het begin van “vis” en welke letter hoor je aan het einde van het woord. Deze keer staat er geen letter centraal. De kinderen mogen knuffeldieren mee naar school nemen. We luisteren met welke letter het dier begint en hangen er dan de juiste begin letter bij.

Rekenonderwijs:

In groep 1 hebben we de cijfers 1 t/m 10 behandeld, nu gaan we verder tot 20. Ook de begrippen één meer en één minder gaan we oefenen. Er zitten 12 dieren in een hok, één is er ontsnapt, hoeveel zitten er nu nog in het hok? Ons nieuwe cijfer voor de lettermuur is “11”. In de huishoek maken we de ingang van de dierentuin. Hier moet je geld betalen om naar binnen te willen. Bij de hokken van de dieren staat een cijfersymbool. Hier op kunnen de kinderen zien hoeveel dieren ze in de hokken moeten zetten.

Uitje:

De dierentuin in Amersfoort zou natuurlijk prachtig zijn. Maar wel prijzig!  Bij Albert Heijn kan je sparen voor een BINGO kaart. Het tweede kaartje is dan gratis bij de dierentuin in Amersfoort. Als we met elkaar kaarten sparen, dan zouden we voor tien euro per kind naar binnen mogen. En dan moeten we natuurlijk nog mensen hebben die willen rijden Ik hoor wel wat u er van vindt.

De bijbelverhalen:

Voor de vakantie hebben de kinderen nog het verhaal gehoord dat de Israëlieten veilig in Jericho aankwamen. We gaan nu verder met de verhalen van Gideon, Simson, Ruth, Samuël, Saul, en David.

Ik hoop dat uw kind het fijn vindt om straks weer naar school te gaan. We gaan er met z’n allen weer een fijne tijd van proberen te maken!

Groet,

Margriet Bronkhorst