U bevindt zich hier: Groepen » 2017 - 2018 » Groep 3

 

Hartelijk welkom op de pagina van groep 3

Mei 2018

Vandaag hebben wij met drie teams meegespeeld aan het schoolkorfbaltoernooi bij sportvereniging Unitas. En wat zijn wij blij!!! Met twee teams zijn wij poulewinnaar geworden en hebben wij twee bekers in ontvangst mogen nemen. Wat een kanjers! Alle kinderen hebben met veel plezier deelgenomen aan het toernooi.

  

 

April 2018

Wij zijn gestart met een nieuw thema! Het thema waar wij de aankomende drie weken over gaan werken is: Kijk eens om je heen! Tijdens een natuurles over bloemen hebben wij een wandeling door de wijk gemaakt, wilde bloemen geplukt en bloemen laten drogen op een werkblad. Tijdens de les hebben wij geleerd hoe de verschillende onderdelen van een bloem worden genoemd. Bijvoorbeeld: het hart van de bloem, de steel, de kelkbladeren en de stamper. 

  

  

Koningsspelen 2018

 Wat een prachtige zonnige dag was het vandaag tijdens onze Koningsspelen. Wij hebben op het schoolplein het lied: 'Fitlala' gedanst waar twee meiden en één jongen uit onze klas zelfs dansend vooraan hebben gestaan (voor al het publiek) als voorbeeld. Knap hoor!  Vervolgens zijn wij in de klas gestart met het Koningsontbijt en hebben wij de landelijke aftrap van de Koningsspelen op het digibord bekeken. Nog even gedanst in de klas en toen was de tijd aangebroken om de spelletjes in de wijk te gaan uitvoeren. Aan het eind van de Koningsspelen hebben wij een mooi certificaat en een zonnebril mee naar huis gekregen. Al met al een geslaagde dag!

 

 

                                                                         

Maart 2018 

Deze week zijn wij gestart met een nieuwe kern. Het thema in kern 9 is: Hoe kan dat? In deze kern staat techniek centraal. In de middaglessen zijn wij bezig geweest met verschillende proefjes. Zo hebben wij statisch haar gewreven met een ballon, een knikker op het hoogste punt van een steile plank gerold en een veer en een steen naar beneden gegooid. Welk voorwerp is sneller beneden? Daarnaast hebben wij elektriciteit gemaakt met elektromagneten en zelfs slijm met lijm, lenzenvloeistof, baking soda en glitters gecreëerd. Ook hebben wij tijdens onze natuurles een proef met drijven en zinken uitgeprobeerd en hebben wij klassikaal een ballon met natuurazijn en baking soda opgeblazen vanuit een fles. Wat een leerzaam thema! 

  

  

   

 

Maart 2018

De aankomende periode werken wij over het thema: Wat kan jij? (kern 8) Het thema richt zich voornamelijk op muziek en toneel. In de klas hebben wij gesproken over onze kwaliteiten. Wat kunnen wij goed? Vervolgens hebben wij hier in ieder groepje gebruik van gemaakt, door een toneelstukje te bedenken en uit te spelen voor de klas. Wat hebben wij gelachen om de creaties van elkaar!

  

Letterfeest!

Eindelijk was het dan zover... Het letterfeest! De kinderen hebben vol spanning gewacht totdat het moment daar was. Eindelijk mochten alle kinderen uit groep 3 het letterdiploma in ontvangst nemen. Onder het genot van een lekkere cupcake, het bezoek van papa, mama, opa of oma en lekkere limonade hebben wij luid voor onze klasgenootjes geapplaudiseerd. Want het is toch wel een hele prestatie als je alle medeklinkers, korte klinkers, lange klinkers en tweetekenklanken uit je hoofd kent! Om dit te bewijzen hebben wij na het letterfeest een letterspeurtocht door de school gehouden. Al met al een zeer geslaagd feestje!

        

 

Januari 2018

Na de kerstvakantie zijn wij samen weer vol frisse moed gestart. Natuurlijk hebben wij samen geproost (met champagne) op het nieuwe jaar 2018. Voor u allen ook een gelukkig en gezond 2018 gewenst!

                                        

Sinterklaas 2017

 

De kinderen hebben als Sint of Piet cadeautjes rond gebracht/ingepakt en mooie schoorstenen gebouwd. En tijdens het spelen en werken hebben wij samen echte pieten buiten gespot! Daar moesten wij natuurlijk allemaal wel even naar gluren.

 

De zwartepieten-move hebben wij veelal gedanst tijdens het Sinterklaasthema! Wat kunnen wij dat al goed he?

Voorstelling Pietenhuis

Op donderdag 30 november zijn wij samen met de klas naar een voorstelling in het Pietenhuis geweest. Onderstaande foto's laten u een beetje sfeer proeven van de leuke voorstelling!

   

 

December 2017

Deze maand werken wij over Sinterklaas en regels. In kern 5 van veilig leren lezen staat het thema: 'Mag dat wel' centraal?

Sinterklaas is afgelopen zaterdag bij ons aangekomen in Nederland. Hij bezoekt onze school op dinsdag 5 december. In de klas tellen we natuurlijk de dagen af tot Sinterklaas onze school bezoekt.

Onze winkel, huis, bouw en stempelhoek hebben wij vanmiddag samen omgetoverd tot echte Sinterklaashoeken. De kinderen kunnen zich als Sinterklaas en zijn Pieten verkleden, een schoorsteen bouwen, woorden stempelen over de Sint en in de huishoek kunnen de kinderen aan de slag met het schrijven van een verlanglijstje.

De nieuwe letters in kern 5 zijn: eu, ie, l, ou en uu. Voor sommige kinderen zijn de ‘eu’, ‘ie’ en ‘ou’ best lastig. We besteden daarom veel aandacht aan die letters en herhalen ze iedere dag.

De kinderen die werkzaam zijn met zon-materialen leren de volgende woordtypen lezen:

eenlettergrepige woorden die eindigen op ‘uw’, zoals: duw, duwt;

tweelettergrepige woorden, zoals: strandbal, braadworst;

tweelettergrepige verkleinwoorden, zoals: schroefje, strikje;

eenlettergrepige woorden die eindigen op ‘ch’ of ‘cht’, zoals: lach, bocht;

eenlettergrepige woorden die eindigen op ‘aai’, ‘ooi’ of ‘oei’, zoals: haai, kooi, roei;

tweelettergrepige woorden die eindigen op ‘e’, zoals: korte, aarde;

tweelettergrepige woorden die eindigen op ‘en’, ‘er’ of ‘el’, zoals: honden, tijger, mantel;

tweelettergrepige woorden met in het midden twee dezelfde medeklinkers, zoals: takken, bakker.

Rekenen

De komende week starten wij met blok 5 van rekenen. In dit blok komt het verder en terugtellen t/m 100 aan bod en de volgorde van deze getallen op de getallenlijn. De afgelopen weken hebben wij samen de bus sommen (plus en min sommen) en het splitsen t/m 10 geoefend. Deze sommen blijven wij herhalen dit blok. Op een spelende wijze oefenen wij het aanvullen tot 10 en 20 en het maken van mozaïeken. Aan het einde van dit blok hebben wij hier geen concreet materiaal meer voor nodig maar gaan wij over naar rekentaal. Wellicht goed om op een spelenderwijze manier hier thuis ook eens mee te oefenen.

Dankdag 2017

Vandaag hebben wij samen dankdag gevierd. In de kring hebben wij onze dankgebedjes uitgesproken en hebben wij op een hartje mogen schrijven waar wij dankbaar voor zijn.

       

November 2017

De afgelopen weken hebben wij in de groep gewerkt over het thema: 'Hoe voel jij je?' en ziek zijn. De klokkenwinkel is veranderd in een apotheek. De kinderen hebben het rollenspel geoefend in de apotheek en huishoek door het bestellen en ophalen van medicijnen. In de bouwhoek gingen de kinderen aan de slag met het bouwen van een leuke speelhoek bij de apotheek. Ook in kern 3 hebben wij weer nieuwe letters mogen leren. De volgende letters hebben wij de afgelopen twee weken mogen leren: 'd, oe, z, ij en de letter h'. Met rekenen hebben wij de afgelopen periode geleerd om: te tellen met sprongen van 2, te rekenen met de tienvriendjes (alle plussommen met als uitkomst 10), de hele en halve uren op een klok te herkennen en de even en de oneven cijfers te benoemen.

Per kern leren wij nieuwe woorden die bij ons thema passen. In een woordenschatles hebben wij elkaar omgetrokken op een groot vel papier en in een groepje allerlei woorden bedacht die bij ons lijf horen.

     

September/Oktober 2017

De afgelopen weken hebben wij gewerkt over het thema: 'Tijd'. De winkel is omgetoverd tot een klokkenwinkel. De kinderen hebben zelf horloges geknutseld, prijskaartjes gemaakt en gerekend met geld om de horloges te verkopen in de winkel. In de bouwhoek gingen de kinderen zelfs aan de slag met een echte tijdmachine. Natuurlijk hebben de kinderen de afgelopen weken ook weer een aantal nieuwe letters mogen leren. Wij kennen nu de letters: 'i, k, s, m, p, r, aa, e, v, n, oo, t, b en ee. Een tweetal kinderen heeft zelfs tijdens het spelen en werken met de dominostenen het woordje pet gemaakt! 

    

     

Augustus 2017

In de middagen spelen wij in de hoeken, knutselen of praten en werken wij over de wereld om ons heen. De eerste twee schoolweken werken wij over het thema: 'ik'. In de klas hebben wij een dokterspraktijk waar patiënten die ziek zijn terecht kunnen. De kinderen in de bouwhoek bouwen een mooie wachtkamer, de kinderen in de stempelhoek maken een patiëntenkaart en de kinderen in de huishoek gaan op bezoek in de dokterspraktijk. Hieronder ziet u wat foto's van de ijverige bouwmannen, doktoren en patiënten.  

  

  

De tweede schoolweek is aangebroken. Inmiddels kunnen wij al woordjes maken met de geleerde letters: 'i' en 'k'. Deze week leren wij de letters: 'm', 's' en 'p'.   

     

De eerste twee schooldagen zitten er weer op. Het was best spannend hoor om kennis te maken met de nieuwe klas, de kinderen en de juf. De eerste en tweede schooldag hebben wij de letter 'i' van 'ik' geleerd. Daarnaast hebben wij in de spiegel ons voorgesteld aan onze klasgenoten, groepsspelletjes gedaan en samen regels opgesteld. De eerste twee schooldagen waren leerzaam en geslaagd!